Ennen standardien yleistymistä, oli mallinnustavan valinta merkittävä kysymys. Kussakin mallinnusvälineessä oli omanlaisensa, joten välineen kautta organisaatio joutui sitoutumaan vähän muuhunkin. Mallinnustavat olivat konfuguroitavia ja usein käyttöönottoprojektiin tulikin mukaan välinetoimittajan konsultti, jonka kanssa organisaation oma mallinnustapa määriteltiin. Pohjana oli toki välineen mukana tulleet parhaat käytännöt. Maailma on muuttunut tästä ja onneksi parempaan suuntaan, eli jotkut standardit alkavat olla itsestäänselvyyksiä.
Myös mallinnustavat, joita myös mallinnuskieliksi kutsutaan, ovat kehittyneet aikojen saatossa. Käytännössä laajemmiksi ja monikäyttöisemmiksi. Jos saman asian voi kuvata kahdella eri mallinnuskielellä päätyen suht saman näköiseen lopputulokseen, niin kumpi pitäisi valita? Entä jos itse olet aikojen saatossa tottunut yhteen mallinnustapaan, kannattaisiko se kuitenkin päivittää toiseeen? Kussakin kokonaisarkkitehtuurin näkökulmassa (ohjaava, toiminta, tiedot, tietojärjestelmät ja teknologia) problematiikka on omanlaisensa. ArchiMate® on vallannut alaa ja se sopiikin kokonaisarkkitehtuurissa liki kaikkeen, mutta ei aivan riitä.
Tule kuulemaan millaisella mallinnustapojen kombinaatiolla pääset helposti liikkeelle. Näillä vältät myös välineisiin liittyvän toimittajaloukun.
Aikataulu:
8.45-9.00 Liittyminen webinaariin
9.00-10:00 Mitä mallinnustapoja oikeasti tarvitaan? Puhuja: Anna Aaltonen, Senior Consultant (Coala)
Annan arkkitehtuurikokemus ja -osaaminen on poikkeuksellisen laaja, jo yli 20 vuoden ajalta. Eri kokoiset organisaatiot, arkkitehtuurin käyttökohteet sekä varsinainen mallinnustyö ovat kaikki tulleet tutuiksi. Koulutuspalautteissa kiitosta tulee käytännönläheisistä esimerkeistä ja hyvistä vinkeistä. Mieluisin haaste Annalle on kuitenkin ottaa epämääräinen möhkäle käsiteltäväksi ja jäsentää se toteuttamiskelpoiseksi etenemissuunnitelmaksi.
Lisää Annan ja muiden coalojen webinaareja löydät aihealueittain jaoteltuna kokonaisarkkitehtuurin tietopankista kokonaisarkkitehtuuri.fi.
HUOM! Webinaari on mahdollista katsoa myös jälkitallenteena, jos et pääse mukaan live-lähetykseen. Muista rekisteröityä ensin Oppia.fin käyttäjäksi.
Coala on yksi Oppia.fi kouluttajakumppaneista. Tutustu Coalan koulutustarjontaan TÄÄLTÄ